Jak na diplomku - tipy od Integrity Life

Čeká tě letos diplomka? Inspiruj se pár tipy od Integrity Life!

Psaní diplomky není náročné jen pro tebe, ale taky všechny okolo. Tady je několik tipů, které ti můžou v tom pomoct. 
Nepodceň plánování – udělat si v kalendáři plán ti sice zabere třeba hodinu času, ale tahle investice se ti mnohokrát vrátí. Rozvrhni si, do kdy chceš mít kolik stránek (nech si rezervu), kdy si dáš volno a domluv si konzultaci s vedoucím (dead-liny pomůžou). 

Změň prostředí – běž psát do kavárny, ven, do knihovny... Doma nebo na kolej tě rozptyluje tisíc věcí od nepořádku po party z chodby. 

Dělej si pauzy! Když pracuješ, buď efektivní a neotvírej u toho jiná okna. Pracuj i odpočívej naplno! Omez si v nastavení počítače určitý čas, který můžeš být na sociálních sítích, vypni si messenger, případně wifi (i na mobilu), ať tě co nejmíň věcí rozptyluje. 

Motivuj se! Připomínej si stále, proč to chceš dopsat v termínu - nechceš přece prodlužovat studium, trávit nad psaním další měsíce... Když ji odevzdáš včas, ušetří to spoustu času a energie tobě i tvému okolí. Připomínej si taky, od jakého data si už konečně odpočineš!

Každý den pár stránek – potřebuješ 70 stránek? Když budeš psát průměrně 2 stránky denně jen 4 dny v týdnu, za dva měsíce máš délku splněnou. Počítej s tím, že ne všechny dny budeš schopný něco napsat (někdy potřebuješ úplně vypnout atd.) 

Zálohuj! Může ti kleknout počítač, a přitom zkopírovat si to na exterák nebo si to jednoduše poslat na mail zabere jen pár sekund. 

Choď ven a sportuj! Ještě jsi nezačal s během? Jedinečný čas to napravit. Když budeš celý den zavřený a bez pohybu, budeš mnohem víc unavený a neefektivní, navíc to bude náročné na psychiku nejen pro tebe, ale i tvé spolubydlící nebo rodinu.

Není nad dobrého kámoše... Popros někoho, ať se tě pravidelně ptá, kolik jsi toho napsal (já vím - rodina to dělá i bez požádání - ale to je něco jiného. Už to, když budeš vědět, že se tě zeptá, tě můžu nakopnout. 

Co tě osloví, opiš si HNED - když děláš prvotní průlet články a knihami o tématu, hned si opisuj všechny věty, které bys mohl použít v diplomce. Nenechávej to tak, že pak se k tomu teprve vrátíš. Můžeš mezitím zapomenout, co jsi kde našel, a zbytečně nad tím strávíš dvojnásobek času. (Je jen otázkou času, kdy přestaneš stíhat.

Neřeš citace na poslední chvíli - včas si zkontroluj správné znění citací, co chce tvoje fakulta, aby ses nemusel vracet (pro sebe si můžeš psát i číslo stránky, zpětně ti to ušetří hodně času, když budeš v citacích něco měnit nebo přidávat).

Formátování ti může zabrat i dva dny (podle šikovnosti a náročnosti. Vyplatí se formátovat už v průběhu - bude se ti líp pracovat - např. když máš naformátované nadpisy, jednoduše si průběžně generuješ obsah a může tě povzbudit, co už máš. Nebo si dej větší rezervu před termínem. Používej techniku naplno, třeba funkce „find – replace“ ve wordu i na věci typu dvě mezery nebo tečky po sobě atd. (budeš se divit, kolikrát ti to najde). Před svázáním si ještě vytiskni celou práci a přečti na papíře - budeš překvapený, kolik chyb tam najdeš, které jsi na obrazovce přehlédl. 

Odměňuj se – dopředu si řekni, jak se odměníš, až napíšeš to, co ten den potřebuješ - udělej si dobré jídlo, zajdi si na koncert... 

Klidně přidej do komentů tipy, které pomohly zase tobě, a inspiruj ostatní! 

Komentáře

Oblíbené příspěvky